Black Sea Online Forum – Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european

Evenimente

Odată cu aderarea la NATO şi UE, România a promovat importanţa strategică a Mării Negre pentru stabilitatea regională și a continentului european, importanță derivată atât din evoluțiile din statele regiunii, cât și din rolul major jucat de Marea Neagră în conectarea Europei, Asiei și Orientului Mijlociu.
În esență, obiectivele majore ale României la Marea Neagră sunt neschimbate de mai bine de un deceniu: consolidarea, în proximitatea estică, a unei zone stabile, democratice şi prospere, prin racordarea spaţiului Mării Negre la valorile şi procesele de cooperare europene şi euro-atlantice, şi dinamizarea cooperării regionale cu accent pe proiecte şi beneficii concrete pentru cetăţenii statelor din regiune.
România trebuie să ştie să profite de oportunităţile aduse de exploatarea gazelor din Marea Neagră, atât prin utilizarea acestor gaze pentru alimentarea populaţiei sau relansarea industriei din România, cat si prin exportul către țări vecine, care au mai puține resurse și se află sub presiunea Rusiei din punct de vedere energetic și politic.
România are nevoie de o foaie de parcurs clară pentru a putea trece în mod realist la industria verde, cu emisii reduse de carbon. În România, gazul natural – cel mai curat combustibil fosil – poate contribui la facilitarea tranziției către o economie decarbonizată. Fără investiții în proiecte de gaz, România și alte state membre s-ar vedea în imposibilitatea respectării noilor ținte europene privind emisiile de carbon.
În calitate de parteneri, susținem în data de 25 februarie 2021, dezbaterile online din cadrul Black Sea Online Forum, organizat de publicația Financial Intelligence.
Discuțiile se vor concentra asupra celor mai importante subiecte:
– Abordarea geostrategică a Resurselor Mării Negre
– Valoarea economică a resurselor Mării Negre
– Investiții la Marea Neagră prin Programul Național de Redresare și Reziliență
– Green Deal: implicații, efecte, abordare bugetară
– Concluzii: Acțiuni politice necesare