Piața criptomonedelor – o bulă speculativă?

Economic

Ideea monedei digitale nu este nouă, ea datează de mai bine de 20 de ani. Încă din anul 1998, Wei Dai, creatorul sistemului B-money și a librăriei criptografice Crypto ++, a adus în discuție ideea unor bani digitali. După 10 ani, Satoshi Nakamoto lansează moneda virtuală Bitcoin (BTC), care avea să fie începutul universului alternativ al criptomonedelor.

Moneda virtuală Bitcoin a fost concepută ca un sistem monetar autonom, îndeplinind simultan funcția de bani și cea de mijloc de plata online. Apariția monedei virtuale în anul 2009 s-a făcut într-un context favorabil alternativelor financiare, anul respectiv fiind marcat de o criză financiară mondială, populația pierzându-si încrederea în bănci și parțial în guverne. În acest context, debutul criptomonedelor a fost acceptat cu relativa ușurință.

În ultimii ani piața criptomonedelor a înregistrat o creștere spectaculoasă în ceea ce privește interesul investitorilor, datorită randamentelor ridicate pe care aceste instrumente financiare le pot oferi, dar și a potențialului alimentat permanent de marketingul unor mari investitori. Interesul crescând a dus la apariția și mai multor monede virtuale, precum și a platformelor de tranzacționare a acestora. Astfel, la 12 ani de la apariție, valoarea de piață a tuturor criptomonedelor a ajuns să depășască 589 miliarde USD (la 15 februarie 2021), cu un volum de tranzacționat în 24 de ore de 134 milarde USD.

Articol publicat integral în revista Economistul nr. 3.2021